Laipni lūgti LPTP mājas lapā!
Latvijas Pārtikas tehnoloģiju platformas oficiālā mājas lapa piedāvā informāciju par Latvijas un Eiropas pārtikas produktu ražotāju un zinātnieku sadarbības iespējām.
 
Notikumi
2014 Jūl Aug Sep
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svarīgākie notikumi
Pētījumu virzieni, jomas un izpildītāji pārtikas zinātnē

Pētījumu virzieni

Apakšnozare

Pētījuma joma

Izpildītāji *

1. Pārtika un veselība

 

 

 

1.1. Funkcionāli aktīvu pārtikas produktu izstrāde.

Miltu izstrādājumi;  Piena pārstrādes produkti;
Augļi un ogas;
Dārzeņi;

Izejvielu un pārtikas produktu ķīmiskā sastāva izvērtēšana:

  • pārtikas un pārtikas augu izcelsmes izejvielu ķīmiskā sastāva noteikšana,
  • mikrouzturvielu noteikšana,
  • fenola savienojumu (proantocianidīnu, flavonolu un flavonoīdu) noteikšana

PĶC, Dobele, LU MBI, PTF

1.2. Pārtikas ķīmiskais sastāvs

Miltu izstrādājumi; Piena pārstrādes produkti; Augļi un ogas; Dārzeņi; Gaļa un tās pārstrādes produkti; Zivis

Tauku (augu eļļu), olbaltumvielu, ogļhidrātu ķīmiskā sastāva izvērtēšana:

  • taukskābes
  • aminoskābes

LU MBI ,PĶC, PTF

 

Uztura bagātinātāju un funkcionālu pārtikas produktu ražošana 

Dabīgo fruktānu, levāna un inulīna bioloģiskās aktivitātes izpēte

LU MBI

 

1.2. Pārtikas uzturvērtība

 

 

PTF

 

Pārtikas produktu sastāva datubāzes izveide

 

Latvijā ražoto/audzēto pārtikas produktu sastāva noteikšana, informācijas apkopošana

Uztura epidemioloģija

Sabiedrības, iesaistīto pušu informēšana  

PVD PC, PTF

 

Pārtikas patēriņa datu analīze, datubāzes izveide

Uztura epidemioloģija

Riska novērtēšana, pakļautības noteiktam riskam novērtējums 

PVD NDC

2. Pārtikas drošība

 

 

 

 

2.1. Pārtikas izejvielu un produktu nekaitīgums

Augu un dzīvnieku valsts izejvielas, drošības pasākumi

Zoonožu izplatība un molekulārā epidemioloģija:

  • L. monocytogenes, Y. enterocolitica/ pseudotuberculosis, Campylobacter spp., Salmonella spp. u.c. patogēnuizplatības un kontroles izpēte pārtikas industrijā;
  • Zoonožu ierosinātāju antimikrobiālās rezistences pētījumi;

VMF(PVHI)

 

 

Pārtikas ķīmiskais piesārņojums, tā veidošanās risku izvērtējums.

VMF(PVHI)

 

Gaļas un gaļas produktu ražošana

Augstas kvalitātes nepiesārņotas, drošas un veselīgas dzīvnieku izcelsmes pārtikas izejvielu ražošanas zinātniskā pamatojuma izstrāde

Sigra

 

Augu un dzīvnieku valsts izejvielas un produkti

 

Mikroorganismu standartkultūras.

Mikroorganismu kultūras, to izdalīšana, mikrobioloģiskā tīrība, raksturošana, glabāšana.

Mikrobioloģiskais piesārņojums.

Vielu antibakteriālā un antifungālā darbība, tās specifiskums.

LU MBI, PTF

2.2. produktu kvalitātes izpēte- ķīmisko procesu izzināšana

 

Bioķīmisko analīžu metodes: fermenti, metabolīti, produkti šūnā un vidē (ATP, ADP, AMP, NAD(P)H, ppGpp, pienskābe, piruvāts, glikozes-6-P, fruktozes-1,6-diP, glikoze, saharoze, trehaloze, dažādas aminoskābes u. c.);

Mikroorganismu kultivēšana fermentācijas iekārtās : ar automātisku parametru regulāciju, periodiskā vai nepārtrauktā režīmā, nodrošinot nepārtrauktu vai periodisku C-substrātu (vai citu) pievienošanu bioreaktorā 

LU MBI

 

 

Pārtikas produktu iegūšanas tehnoloģiskā procesa ietekmes uz pārtikas produktu ķīmisko piesārņojumu (furfurols un tā analog, akrilamīds, 5 HMF) pārbaude 

PĶC, PTF

 

 

Uztura bagātinātāju, diētiskās pārtikas, dabīgā minerālūdens un citu reglamentēto pārtikas produktu sastāva izvērtēšana

PVD DC

 

 

Tauku stabilitātes novērtēšana

LU MBI

2.3. pārtikas risku izzināšana

Pārtikas riski

Pārtikas risku novērtēšana

Pārtikas risku paziņošana

PVD DC

3. Jaunu inovatīvu pārtikas produktu izstrāde, tehnoloģisko procesu izpēte

 

 

 

 

Piena, maizes, augļu un gaļas produktu ražošana

 

Jaunu (t.sk. funkcionāli aktīvu) produktu izstrāde.

PTF, Dobele

 

 

Pārtikas produktu sensorā vērtēšana.

PTF

 

Augu valsts izejvielas un produkti:

  • Graudu pārstrādes produkti;
  • Augļi un ogas;
  • Dārzeņi

Šķirņu piemērotības pārbaude

PTF, Dobele

 

Fermentētu pārtikas produktu izstrāde un procesu optimizācija. 

 

Oligofruktānu kā prebiotiķu izmantošana pārtikas produktos.

Polisaharīda levāna, sorbitola un glikonskābes biosintēze, izmantojot Z. mobilis producētos fermentus.

Etanola ieguve, izmantojot Z. mobilis un Saccharomyces cerevisiae

Levāna un fruktooligosaharīdu iegūšana, izmantojot Z. mobilis producentus

LU MBI

 

Fermentēti tradicionālie un inovatīvie produkti.

Pienskābes baktēriju kultūru izmantošana pārtikas ražošanas procesos. - Pienskābes baktēriju, metaboliītu biosintēzes optimizācija

 

 

 

 C. glutamicum – visperspektīvākās “industriālās” baktērijas pielietošana Aminoskābju biosintēzē.

LU MBI

 

 

Topinambūra koncentrāta iegūšanas tehnoloģija

 

4. Pārtikas produktu uzglabāšanas laika optimizācija

 

 

 

 

Augu un dzīvnieku valsts izejvielu un produktu uzglabāšana:
  • Maize; Augļi un ogas;
  • Dārzeņi;
  • Gaļa un tās pārstrādes produkti;
  • Zivis 

Jaunu iepakošanas materiālu pielietojums pārtikas produktu iepakošanai

PTF, Dobele

 

Augļu, ogu uzglabāšana

Augļu un ogu kvalitātes nodrošināšana

Dobele

 * - zinātniskās institūcijas, universitāšu struktūrvienības, pētnieku grupas